Benito al Ghetto

La ricetta

Fave e Pecorino Romano DOP

Broad Beans and Pecorino Romano PDO

Ingredienti / Ingredients


Per 4 persone
1 cavolfiore romano
300 g. di Pecorino Romano DOP
1 albume d'uovo
300 g. di fave fresche sgusciate
Brodo vegetale q.b.

For 4 persons
1 Roman cauliflower
300 g. of Pecorino Romano PDO
1 egg white
300 g. of shelled fresh broad beans
Vegetable broth as needed


Preparazione / Preparation


Cuocere il cavolfiore a vapore, sminuzzarlo e ridurlo in crema con l’aggiunta del brodo vegetale. Passarlo al colino fine per ottenere una vellutata. Impastare il pecorino grattugiato con l’albume. Far riposare l’impasto per una notte in frigo. Lavorare poi l’impasto con le mani e ricavare delle sfere grandi come noci. Friggerle in olio di semi a 180°. Sbianchire le fave in acqua bollente, raffreddarle e ridurle in crema. In un piatto fondo adagiare 2 cucchiai di crema di cavolfiore, 2 di crema di fave e qualche sfera appena fritta. Aggiustare di pepe e guarnire con le fave lasciate da parte.

Steam the cauliflower, break it up and reduce it to a creamy consistence by adding the vegetable broth. Pass it through a fine sieve to obtain a smooth paste. Mix the grated cheese with the egg white and put it in the fridge overnight. Then work the resulting dough with your hands to get balls the size of walnuts. Fry these in seed oil at 180 degrees. Blanch the shelled broad beans in boiling water, cool them immediately and mash them to cream like the cauliflower. Put in a shallow dish 2 tablespoons of the cauliflower cream, two of broad bean cream and a few egg and cheese balls, just fried. Adjust with pepper and garnish with some broad beans set aside.